Tuplaseinä - Doble Pared

Sivuseinä-takaseinä-tuplapomppu


Lasiseinästä tuplapompulla tulevat pallot ovat erittäin herkullisia palloja pelata ja onneksi niitä tulee padelissa usein eteen. Kaiken lisäksi tätä herkkua on kuutta eri perussorttia tarjolla  eri kierteillä höystettynä, joten monotonisen toiston ähkyäkään ei millään saa aikaiseksi. Hyvin tärkeää on oppia lukemaan pallosta osuuko se ensin sivu- vai takaseinään, koska sillä on suuri merkitys siihen, minne se pomppaa ja missä sinun pitäisi olla sijoittuneena lyömässä palloa!
  1. Pelaat kämmenkulmaa - vastustajan lyömä pallo on kohtuullisen matala ja kova. Annat pallon mennä ensin sivuseinään, siitä takaseinään ja lyöt sen kämmeneltä. Kun näet tällaisen pallon tulevan tulee sinun siirtyä kämmenkulmasta ajoissa keskemmälle. Pallon kulmasta, vauhdista ja kierteestä riippuu kuinka kauas keskelle ja lähelle takaseinää liikut. 
  2. Pelaat kämmenkulmaa - vastustaja lyö yläkierteisen peruslyönnin takaa, korkean volleyn tai melko hiljaisen iskulyönnin tuplapomppuna sivuseinästä takaseinään. Koska pallossa on enemmän vauhtia ja korkeutta, variantti 1 edellyttäisi liikkumista keskelle ehkä jopa 3-4 metriä. Tämä on toki mahdollista, jos sinulla on nopeat jalat, mutta kulmasi jää täysin tyhjäksi jonne vastustajan on mukava sijoittaa seuraava pallo. Siksi oikea tekniikka on pitää katse pallossa koko ajan, kääntyä pallon mukana vastapäivään ja lyödä se rystylyöntinä. Mailan hyvissä ajoin tehty taaksevienti helpottaa lyönnin onnistumista. Tämä on muutaman kerran harjoiteltuna melko yksinkertainen lyönti oppia, mutta herättää katsojissa suurta ihailua, sillä on varsin näyttävä lyönti. Maila kannattaa myös pyörähdyksessä pitää sillä korkeudella, jolla arvioit lyönnin osumakohdan olevan.
  3. Vastustaja lyö taktisesti typerän iskulyönnin verkolta krossina kovaa sivuseinään, jolloin se pomppaa takaseinästä kauas keskelle. Koska pallo tulee niin lujaa, sinun on vaikea toteuttaa varianttia 2. Siksipä tällaisessa pallossa kuuluu rystypuolen pelaajan liikkua muutama askel keskelle ja lyödä tämä pallo kämmenpuolelta. Mitä korkeammalle tasolle padelissa mennään, niin näitä palloja ei paljoa tule, koska taktisesti kova iskulyönti sivuseinään ja siitä takaseinään on täysin järjetön.


Rystykulmassa nämä 3 varianttia tapahtuvat peilikuvana tuplaten hallittavien tekniikoiden määrän.

 Takaseinä-sivuseinä-tuplapomppu


Kun pallo tulee sellaisessa kulmassa ja lähellä sivuseinää, että et pääse pelaamaan sitä heti takaseinäpompun jälkeen, tulee pallon antaa pompata takaseinästä sivuseinään. Muutama vinkki näiden pallojen lyömsieen tupsahtaa spontaanisti mieleen
  • Tyypillinen virhe, jota näkee tällaisten pallojen lyömiseen valmistautumisessa on, että pallon väistö tehdään liian myöhään. Kun pallo tulee kovaa, täytyy se käydä lyömässä kuitenkin melko edestä ja läheltä sivuseinää. Siksi pallon ohittaessa sinut matkallaan kohti takaseinää, tulisi sinun olla jo liikkeessä etuviistoon kohti sivuseinää, jotta ehdit palloon hyvin mukaan.
  • Joskus pallo tulee niin loivassa kulmassa ja lähellä seinää, ettei 38 mm paksuista mailaa (siis padel-mailaa...) ole mahdollista saada pallon ja seinän väliin. Itse suosin tällaisessa tilanteessa pallon napauttamista takaisin sivuseinään ja siitä yli verkon. Tällainen lyönti tulee lyödä reilusti yläviistoon, mutta siihen tulee erittäin ilkeä kierre johon hyökkääminen on vastustajalle vaikeaa
  • Kun tällainen pallo tulee tarpeeksi lujaa, pomppaa se helposti metalliseen sivuseinään. Tällöin pallon lento on melkoista arpapeliä, mutta jos pallossa on hyvin mukana, on se hyvinkin mahdollista saada takaisin peliin.


Tyypillisesti näkee palloteltavan pitkin linjaa, itse pelissä lyönnit tulevat kuitenkin useimmiten krossina. Siksipä jos käytkin jonkun kanssa kahdestaan treenaamassa, suosittelen pallottelua poikki kentän. Ja pitkiä palloja ei missään nimessä kannata ottaa ilmasta, vaan harjoitella pallon pompun lukua ja näitä edellämainittuja tilanteita. Toinen pelaajista voi tulle myös verkolle pallottelemaan krossia - takapelaaja lyö väliin matalaa ja väliin lobbia, josta voi harjoitella erilaisia iskuja kulmaan (bandeja, remate, hook).


Kulmaa puolustavalle pelaajalle vaikeimpia palloja ovat pallot, jotka tulevat suoraan kulmaan, matalana ja ehkä kierteellä. Koska pallosta ei voi lukea, kumpaan seinään se osuu ensimmäisenä, oikea asento on olla selin verkkoon päin, jolloin pystyt kääntymään nopeasti kumpaankin suuntaan. Jos kulmapallo kuitenkin pomppaa suoraan ulos sinua kohti, jää ainoaksi vaihtoehdoksi lyödä hodari jalkojenvälistä ta jommalta kummalta puolelta selin verkkoon päin. Tietenkin myös contrapared on mahdollinen (tästä myöhemmin lisää…)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Padel-maila ei ole paistinpannu

Kierteistä

Padel-mailan valinnasta