12 askelta addiktioon


Padelistilla oli ainutlaatuinen mahdollisuus isyysloman aikana viettää aikaa Espanjassa huippuluokan valmennuksessa kolme kuukautta ja addiktoitua monipuolisen lajin eri lyönteihin. Vaikka olin jo ikeniä myöten innostunut lajista, yllätti valmentajan ohjaamana padelin taktinen syvyys ja lyöntivalikoiman monipuolisuus minut pahemman kerran.




Taannoin samaan aikaan kanssani kentälle sattunut aloitteleva turkulainen addikti Matti pyysi minua vihkimään hänet padelin saloihin 10 treenikerran muodossa. Ihan näin tiiviiseen pakettiin en lajia saanut käärittyä, joten jäsentelin addikteille tutun AA:n 12 askelmaa mukaillen 12 padel-treenin aihion, joissa jokaisessa käydään yksi uusi aihepiiri läpi.

Kaikkien treenien rakenne on kutakuinkin sama, alkuun pallotellaan krossina palloa (joko kämmen-kämmen tai rysty-rysty riippuen valmennettavan suuntautumisesta) Ensin molemmat takana, sitten vuorotellen kumpikin verkolla. Tarkoituksena tässä on saada hyvä pallottelurutiini erityisesti seinäpalloissa. Pallottelu käydään krossina, koska se on vaikeampaa kuin pitkin linjaa. Aloittelijan ollessa kyseessä on pitkin linjaa pallottelu suositeltavampaa. Krossipallottelussa on myös tarkoituksena antaa pallon pompata mahdollisimman usein seinän kautta, jotta käsitys siitä minkälainen pomppu sieltä tulee kehittyy. Suomessa näkee aivan liikaa pallon ottamista ilmasta tai puolivolleynä syöttörajan takana seisten, jolloin pelistä tulee hätiköityä ja helppojen virheiden määrä on suuri.

Kunkin treenikerran teema käydään läpi taktisella tasolla sekä suoritustekniikan pääpiirteisellä näyttämisellä. Padel on siitä mukava peli, että monenlaisella tekniikalla voi tehdä hyviä suorituksia. Esimerkiksi Bandejan suoritustekniikka voi olla hyvinkin kotikutoisen näköinen, mutta jos palloa saa lyötyä matalalta hyvällä alakierteellä, on se usein riittävän laadukas ja suoritustekniikan estetiikka on toissijaista.

12 treenikerran aihepiirit:

  1. Kulmapallot
    1. takaseinä
    2. doble-pared sivuseinä-takaseinä
    3. doble-pared takaseinä-sivuseinä
    4. sivuseinä
  2. Volley (kämmen- ja rystylentolyönti)
  3. Bandeja ("tarjotin", alakierteinen iskulyönti)
  4. Salida de Pared alta (korkea takaseinäpomppu)
  5. Chiquita (matala hiljainen lyönti seinästä)
  6. Remate Plano (kova iskulyönti suorana)
  7. Vibora ("kyy", sivu-alakierteinen iskulyönti)
  8. Remate Liftado (kirsikkana kakun päällä Sacar por tres, eli pallo yläsivukierteisenä takaseinästä 3 metriä korkean sivuseinän yli...)
  9. Lobbi 
  10. Contrapared (lyönti seinän kautta)
  11. Syöttö ja syötönpalautus
  12. Sacar por Cuatro (iskulyönti 4 metriä korkean takaseinän yli)

Ilman mailapelitaustaa tällainen eteneminen on tietenkin aivan liian nopea ja useimmille riittää hyvin kohtien 1, 2, 3, 9 ja 11 treenaaminen. Parin vuoden aktiivisella pelaamisella kulmapuolustus kehittyy monella oikeinkin hyväksi ja kun agressiivisiä tappolyöntejä 6,8 ja 12 ei osata, ei pallo kuole sitten millään ja pallorallit voivat kestää kymmeniä ja kymmeniä lyöntejä.

Koehenkilömme Matin ajallinen, henkinen ja muodollinen taloudellinen investointi näihin 12 askeleeseen on ehkä antanut hänelle uuden intohimon sekä ainakin suurta nautintoa briljeeratessaan näyttävillä padel-lyönneilla kun samaan aikaan lajin aloittaneet pelitoverit vielä pohtivat, että mihinkähän se pallo sieltä takaseinästä tällä kertaa pomppaa???









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Padel-maila ei ole paistinpannu

Kierteistä

Padel-mailan valinnasta