WPT Swedish Padel Open


World Padel Tour rantautui menneellä viikolla ensi kertaa Etelä-Ruotsin Båstadiin, jossa heinäkuu on varsinainen tennis- ja padelfanien superkuukausi. Ensin pelataan tenniksen Challenger-touria, sitten tenniksen ATP250-turnaus ja lopuksi siis World Padel Tourin osakilpailu, jossa mukana olivat kaikki maailman parhaat Padel-pelaajat. Pääkaaviossa oli villillä kortilla yksi ruotsalaispari ja loput pelaajat olivat espanjalaisia, argentiinalaisia ja brasilialaisia. Turnauksen palkinto (Mårten´s Trophy) on nimetty Båstadissa padel-valmentajana toimineen Mårten Björnssonin mukaan, joka menehtyi alkuvuodesta leijalautailuonnettomuudessa. Mårtenin ystäväpiiriin lukeutunut innokas padelin harrastaja Ruotsin prinssi Carl Philip oli jakamassa finaalipelin palkintoja.



Båstad on tällaisen turnauksen järjestämiseen omaa luokkaansa, sillä tennis-stadion on aivan pienen keskustan ytimessä ja parin sadan metrin säteellä sijaitsevat erittäin vilkas ravintola- ja yökerhorypäs sekä hiekkaranta. Padel-kenttiä oli turnausta varten pystytetty 2 kpl, toinen tuhatkunta katsojaa vetävällä pienemmälle tennisstadionille ja toinen parinsadan katsomopaikan tenniskentän päälle. Fasiliteetit on kuitenkin mitoitettu liki 5000 katsojaa vetävälle tennisstadionille, joten jonottelemaan ei reissulla pahemmin joutunut. Ensimmäisenä päivänä seurasimme pelejä normikatsomosta ja jälkimmäisenä vippikatsomosta. Vippikatsomossa oli sikakatsomoon verrattuna useita hyviä puolia: kovassa helteessä katettu tila toi tervetullutta suojaa auringonpaisteelta, oluttarjoilu pelasi sekä huippupelaajien kanssa oli mahdollista tehdä tuttavuutta halutessaan. Pelaajiin törmäsi suurella todennäköisyydellä Båstadin iltaelämässäkin, tarkemmin sanottuna Pepe´s Bodegassa, joka on tunnettu tennisviikolla latinotaustaisten pelaajien metsästysmaastona. Asiasta perillä olevat tahot voivat tehdä sievoisia summia vedonlyönnissä, kun korkealle rankattujen pelaajien peliesitykset eivät välttämättä vastaa odotuksia. Padelia onneksi voi pelata pikku kohmelossakin, joten pelin taso oli totutun korkea.



Turnauksen voitti odotetusti pari Fernando Belasteguin/Pablo Lima. Kenttä näytti sivullisen silmin todella hitaalta - ehkä jopa liiankin hitaalta, sillä näyttäviä pallojen hakuja kentän ulkopuolelta oli mielestäni totuttua vähemmän. Semifinaalissa olleista neljän parin A-ruudun pelaajista ainoastaan Matias Diaz oli oikeakätinen. Vasenkätisyydestä taitaa olla kaikista mailapeleistä suurin hyöty juuri padelissa, joten vasurit ovat lajissa yliedustettuina. Suomen Ranking-kisojen kärkikahinoissa ei vielä vasureita ole nähty - Turun Kupittaan Padel Parkin avajaisiin on pelaamaan lupautunut vasenkätinen Jarkko Nieminen, jonka mailapelitaustalla kärkeen saattaisi olla jonkinlaisia edellytyksiä.

Turnauksen aikana järjestyi omiakin pelejä Norrvikenissä muutaman kilometrin päässä Båstadista upeilla Adidas Padel Centerin kentillä sekä aivan Båstadin sataman vieressä olevalla kentällä. Kentille oli yhteistä kuvauksellinen sijainti, pitkäkarvainen hidas matto, sekä mahdollisuus hakea Sacar por tres-pallot kentän ulkopuolelta. Valitettavasti Suomessa tällaisia kenttiä on vähän ja loukkantumisriskin vuoksi näyttävää pallonhakusuoritusta ei oikein voi suositella. Turnauksen yhteydessä järjestettiin lyöntiklinikoita sponsoreiden ja välinevalmestajien toimesta, esimerkiksi Adidas järjesti Norrvikenin kentällä kutsuvierastilaisuuden, jossa pääsi pelaamaan WPT-pelaajista Calle Knutssonin ja Alejandro Galanin kanssa. 




Båstad on allekirjoittanut World Padel Tourin kanssa viiden vuoden sopimuksen, joten huippupelejä tullaan näkemään siellä jatkossakin. Satuin tosin kuulemaan huhun, että Monte Carlo International Sportsia edustava monacolainen miljardööri Fabrice Pastor olisi perustamassa kilpailevaa kiertuetta International Padel Touria, jonka leipiin Paquito Navarro olisi jo signattu. Ideana on ollut taata pelaajille paremmat ansiot. Tällä hetkellä WPT:n palkintorahat vastaavat suurin piirtein tenniksen Challenger-kiertuetta - Bela/Lima saivat turnausvoitosta noin 8000 euroa mieheen ja toiseksi tulleet Paquito Navarro/Juan Martin Diaz noin 5000 euroa kumpainenkin. Tenniksen Challenger Tourin tapaan suurimmalla osalla pelaajista palkintorahat eivät kata edes matkustuskuluja, joten paremmat ansiot toki olisivat tervetulleita. Toivotaan kuitenkin, että parhaat pelaajat pelaavat jatkossakin samoissa kilpailuissa. Kenties Padeliinkin tulee tenniksen tavoin ATP-kiertueen yläpuolelle rahakkaat Grand Slamit.

Ensi vuodeksi onkin jo suunnitteilla suositun padelisti-blogin lukijamatka Båstadin päivään ja yöhön. Tämän vuoden retkestä iso kiitos Padel Club Finlandin ja Adidas Finlandin väelle. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Padel-maila ei ole paistinpannu

Kierteistä

Padel-mailan valinnasta