Kentällä Tellon ja Chingotton kanssa


Marbellan WPT-turnauksen yhteydessä Los Pacosin klubilla järjestettiin kolmen tunnin klinikka, jossa oli mahdollista päästä pelaamaan treenierät argentiinalaisten Federico Chingotton (WPT-Ranking 24) sekä Juan Tellon (WPT-Ranking 33) kanssa. Chingotto tunnetaan kiertueen nopeimmista jaloista ja treenierän aikana tuosta nopeudesta saikin käsityksen, vaikka puolivaloilla toki pelasikin. Hän kuulemma treenaa jalkatyötä yhden tunnin JOKA päivä, ja siihen lisäksi neljän tunnin päivittäiset padel-treenit.



Chingottoa paria päätä pidempi Juan Tello lukeutuu uuden sukupolven rystyruudun pelaajan prototyyppiin Juan Lebronin sekä Alejandro Galanin ohella. Tyypillistä näille tykittäjille on käydä lyömässä vähänkään lyhyeksi jääviä kohopalloja lähes joka puolelta kenttää siten, että pallo pomppaa takaisin omalle puolelle ylittäen verkon vielä yli kolmen metrin korkeudella niin, ettei puolustava pelaaja yletä koskemaan siihen hyppäämälläkään. Iskulyöntiin vielä mieluusti hypätään, jotta pallo saadaan lähtemään vielä korkeammalta. 



Huippuammattilaiset luonnollisesti tekevät pelissä kaikki asiat erittäin korkealla tasolla, mutta ehkä poikkeuksellisinta oli huomata, ettei kummankaan pelaajan lyöntisuuntia ollut mahdollista ennakoida vartalon asennosta eikä oikein mistään muustakaan, koska ranteen käyttö oli niin poikkeuksellista. Lobbeihin ja chiquitoihin tuli aina ala- ja sivukierrettä ja vaikka kohtuullisen voimakas tuuli vei meidän harrastelijoiden lobbeja metritolkulla luonnollisesta lentoradasta olivat näiden kahden ammattilaisen lobit aina täydellisiä.

Molemmat pelaajat pelaavat Bullpadelin tiimissä ja kummankin mailat ovat omien sanojensa mukaan samat mitä kaupassa myydään. Tiedustelin myös Tellolta kuinka kauan hänellä mailat yleensä kestävät, kun palloa kuitenkin tulee mätettyä jonkinlaisella voimalla. Kassista löytyy aina neljä samanlaista mailaa, jotka kuulemma kestävät pitkään, joskus jopa kuukauden... 

Klinikan lopussa päästiin vielä treenaamaan heidän valmentajansa Matias Ortizin kanssa, joka hieman avasi huippupadelin uusia tuulia. Maxi Sanchezin peruslyöntien tekniikka on nykykäsityksen mukaan täydellinen, eli hyvin lyhyt taaksevienti ja osumakohdan jälkeinen saatto hyvin pitkä, mutta itse lyönti on kierteetön. Bandejaa olen aiemmin nähnyt lyötävän hyvinkin lujaa osumakohdan ollessa vartaloon nähden edessä ja matalalla, mutta koska bandejalla ei huippuja vastaan saa suoria pisteitä lyödään sitä nykyään enemmän vartalon takaa jotta matka verkolle on lyhyempi ja varsin hiljaa, jotta etenemiseen jää enemmän aikaa.

Lisäksi huippujen näkee lyövän hyvin vähän kick-iskua, joka pomppaa takaseinästä sivuseinän yli ulos kentältä, sillä poikkeuksetta vastustaja käy hakemassa nämä pallot lyöden ne ovesta sisään voittaen pisteen.

Tulevaisuudessa ei Mati Ortizin mukaan WPT:n loppukahinoissa enää tulla näkemään Cristian Gutierrezin tapaisia hyvinsyöneitä taktisesti taitavia pelaajia, vaan kehitys kehittyy nopeajalkaisten kokonaisvaltaisen lyöntiarsenaalin hallitsevien (nuorten) pelaajien suuntaan. Pelaajien tulee hallita korkealla tasolla molemmat ruudut, jolloin omissa syöttövuoroissa voidaan vaihtaa joustavasti pelipuolta jos se taktisessa mielessä on järkevää. Katsojien kannalta ei välttämättä niinkään ole suotuisaa jos ja kun huippupadel muuttuu ns. prosenttipadeliksi, eli  hitaaksi lobbailuksi ja pallonsiirtelyksi, jossa minkäänlaisia riskejä ei haluta ottaa.

Toki loppuun piti vielä tiedustella millaisella taktiikalla maailman ykkösparia Maxi Sanchez/Sanyo Gutierrez vastaan kannattaa lähteä pelaamaan. Molemmat ovat henkisesti hyvin vahvoja ja Maxilla ei tunnistettuja heikkouksia ole. Sanyo ei mielellään lyö montaa bandejaa peräkkäin, joten kun hänelle antaa useamman lobin, niin kolmannen tai neljännen Sanyo lyö kärsimättömyyttään hieman lujempaa, jolloin siihen ehkä tarjoutuu mahdollisuus hyökätä. Varsin käyttökelpoinen tieto, jos heitä vastaan joskus kisapelejä tulee pelattua. PadelKoutsin kanssahan saimme sekä Tellon että Chingotton päänahat, kiitokset kuvissa esiintyvällä Matille suosiollisesta myötävaikutuksesta verkon toisella puolen!

Kommentit

  1. Top-notch kirjoitus sekä sisällöllisesti että verbaalisesti. Keep them coming!

    VastaaPoista
  2. Moro Ilkka! Osaatko sanoa miksei Padelissa toimisi vain yksi syöttö? Muuten hyvätempoisessa lajissa toinen syöttö lisää vain seisoskelua.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Padel-maila ei ole paistinpannu

Kierteistä

Padel-mailan valinnasta